Actuele berichten (2007)

Vordering van het Panorama

Het schermvullende Panorama dat u tegenkwam op de pagina met het hoofdmenu bestrijkt het Panorama tot en met 2003. Op deze pagina kunt u zien wat er in 2007 is bijgekomen.

In het voorjaar van 2007 geschilderd:

Dit voorjaar geschilderd de doeken: beginnend met het bijgebouwtje van boerderij Schoonewegen, de ruïne van Teylingen, de stenen bollenschuur en onder boerderij Nieuw Alkemade een gedeelte van de bedjes.

Hier en daar moet er nog wat worden toegevoegd.

Vanaf het voorjaar 2007 tot eind 2007 geschilderd:

De groep personen onder de stenen bollenschuur naast de ruïne van Teylingen en de doeken: boerderij Nieuw Alkemade en een gedeelte van het doek Warmond met het ooievaarsnest, het Tolhuis, de Oude Toren en het Theekoepeltje.

Anekdotes

• Brutale vrouwen

Een groepje giechelende en drukke vrouwen tussen de dertig en veertig, die een dagje uit zijn, komen op mij af en proberen me uit mijn tent te lokken. Als ik ad rem antwoorden geef, vraagt de brutaalste: 'Ben je getrouwd?' Ik: 'Ja, gelukkig en gedurende meer dan veertig jaar.'
Zij: 'Jammer want we zoeken een vent voor een vriendin van ons die weduwe is.' Haar vriendin maakt ondertussen van haar hand een kokertje voor haar oog, kijkt erdoor en zegt: 'Zo ben je veel knapper! Even later komt ze naar me toe en zegt: 'Wat een schitterend Panorama!' Ik: 'Ook zonder kokertje?' Ze lacht. Even later nemen ze afscheid: 'We komen gauw terug!'

• Pakkerd

Een oudere dame komt naar me toe en zegt: 'Laat me je even omhelzen.' Ze slaat haar armen om mij heen, drukt me tegen zich aan en zoent me met tranen in haar ogen. 'Je bent de eerste man die ik zoen na de dood van mijn man! Ik heb gewoon kippenvel, zo schitterend vind ik jouw Panorama. Vanmorgen was ik een beetje depressief en mijn kinderen kwamen me ophalen om hiernaartoe te gaan. Ik had niet veel zin, maar ik ben zo blij dat ik meegegaan ben.
Vervolgens:'Heb je last van je rug? 'Ja.' 'Draai je maar om dan zal ik even instralen.' Ze legt haar hand op mijn rug. Haar kinderen bevestigen dat ze geneeskrachtige handen heeft. 'Let maar op, straks heb je minder pijn.' Ze blijft me vastpakken, maar op een niet hinderlijke wijze. Ze is zeer ontroerd.

• "Kent u me nog?" (1)

Een dame kijkt mij verwachtingsvol aan: 'Kent u mij nog?' Ik: 'Nee het spijt me.' Zij: 'Ik ben het eerste jaar geweest'. (Ik werk inmiddels in mijn elfde jaar en een half miljoen bezoekers verder!)

• "Kent u me nog?" (2)

Een bezoeker: 'Kent u me nog?' Ik: 'Het gezicht wel, maar ik kan het niet plaatsen.'
Bezoeker: 'Dr. J. de Bruijne!' In een flits zie ik mijn stervende vader op de vloer van zijn atelier en dr. de Bruijne die iets te laat kwam en alleen nog maar het overlijden kon constateren. Overigens vond ik het heel fijn dat mijn vader in zijn atelier mocht sterven. Hij had het niet anders gewild!

• Cadeautje

De familie van Pieter de Zwart, broer van de Haagse School schilder Willem de Zwart weer op bezoek. Ze hebben opnieuw een cadeautje voor me. Ik mag uit een stapeltje werk van Pieter een keuze doen en krijg een ets van een paard en een tekening van een koe. Lief dat die mensen zo goed voor me zijn!

Bijzondere ontmoetingen

• Boek 'Ziekzoekers'

In april verschijnt dedebuutroman 'Ziekzoekers' van Anne-Gine Goemans. De roman speelt in de Bollenstreek en de hoofdpersoon is Roelof Zeevoet.
Een citaat van Anne-Gine: "Roelof wil het bedrijf hipper maken. Hij is tegen oubolligheid en hervormt het Bloemencorso, verandert de verpakking en laat een Panorama van de Bollenstreek maken, om de verkoop van bollengrond aan projectontwikkelaars tegen te gaan. Dat heb ik niet verzonnen, dat enorme schilderij bestaat echt: Panorama Van den Ende."
Op de foto Anne-Gine met Leo onder een ziekzoekersparasol. Een ziekzoeker zoekt en verwijdert zieke bollen. De parasol werpt een schaduw waarin de zieke bollen makkelijker zijn te traceren.

• Finse TV

Had ik vorig jaar bezoek van de Australische TV, dit jaar komt de Finse zender 'Finnish Broadcasting Company YLE 1' eens kijken.

• Oud-minister Dekker

Mevrouw Dekker toont aan dat je geen minister van VROM hoeft te zijn om te kunnen genieten van mijn Panorama!

Inbreng bezoekers

• Joggende pastoor

Bij thuiskomst een brief. Na een bezoek aan mijn Panorama schrijft een echtpaar dat ze een zeer sportieve zoon hebben, die pastoor is en vaak gaat hardlopen, en of het misschien een leuk idee is, om een in joggingpak geklede hardlopende pastoor langs de bollenvelden te laten rennen. Dat zal ik maar niet doen. Ik neem aan dat ze die in de vijftiger jaren (het thema van mijn Panorama) onmiddellijk hadden opgesloten en nooit meer vrijgelaten!

Bijzondere gebeurtenis

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Panorama Mesdag in Den Haag vond er van 4 augustus t.e.m. 26 november 2006 de tentoonstelling 'De wereld rond' plaats.

Een selectie uit de wereldpanorama's, waaronder het Panorama Van den Ende, werden getoond.

De tentoonstelling ging gepaard met de uitgave van het boekwerk 'Het Fenomeen Panorama' / 'The Panorama Phenomenon' door Uitgeverij P/F Kunstbeeld, Panorama Mesdag en International Panorama Council.