Het schermvullende Panorama dat u tegenkwam op de pagina met het hoofdmenu bestrijkt het Panorama tot en met 2003.
Op deze pagina kunt u zien wat er in 2004/2005 is bijgekomen.
Beginnend met de kerk van Bennebroek is het Panorama in 2004 gevorderd tot en met de Sint Jozefkerk in Hillegom.
Ter voorbereiding van het werk voor het seizoen 2005 heb ik de houtskooltekening gemaakt van het poortwachtershuisje,
't Huys Dever, het huis dat ernaast staat, de Agathakerk in Lisse en boerderij Schoonewegen in Sassenheim. Vervolgens de tekening van de objecten in Lisse,
behalve de Agathakerk, gepreciseerd in gebrande omber.
Beginnend met de bomengroep rechts naast de Sint Jozefkerk in Hillegom is het Panorama in 2005 gevorderd tot en met het huis dat naast 't Huys Dever staat. Ter voorbereiding van het werk voor het seizoen 2006 heb ik de tekening van de Agathakerk in Lisse en van boerderij Schoonewegen in Sassenheim gepreciseerd in gebrande omber.
Het maken van de tekening van de Agathakerk kostte mij drie dagen. Het was een heel moeilijke klus door de vele details. De boerderij Schoonewegen ging iets makkelijker.
Voor boerderij Schoonewegen staan enkele tamme kastanjes en een rode beuk. Heb van deze bomen enkele foto's, die als voorbeeld gaan dienen, gemaakt in Voorhout.
Gehoor gegeven aan het verzoek van een groep demonstranten om de H.H. Engelbewaarderskerk in Lisse op het doek te zetten. Om plaats te maken heb ik daarvoor wel een boom, die ik al geschilderd had, moeten verwijderen (zonder kapvergunning)...
Ik zit te schilderen; hoor ik ineens het gemekker van een geit. Een bezoeker staat geheel alleen naar de geit op het doek te kijken. Ik ga verder met schilderen; hoor ik het gefluit van een vogel. Nu kijkt hij naar de zwaluwen boven de schuur. Als dat maar goed gaat! Ik houd hem in de gaten. Even later is hij vertrokken.
Daar is er weer een, een paranormale bezoekster. "U wordt geholpen, weet u dat?" "Ik voel het hier helemaal om de plaats waar u zit!" Ik vertel het verhaal van de Bavokerk in Haarlem, die men mij vroeg op het Panorama te zetten en waarvan ik geen afbeelding had. Diezelfde avond sloeg ik een blad open en zag ik de Bavo! Ze knikt en loopt weg.
Men vraagt veel naar de fiets die op het ontwerp tegen de heg stond, onder de houten bollenschuur in Hillegom. Ik had hem weggelaten omdat ik hem te prominent vond op de voorgrond. Meestal zeg ik, dat ik hem erop had geschilderd maar dat hij de volgende dag is gestolen. Ik zet een voorwiel van de fiets achter de rietschelft. We kunnen nu vertellen dat hij is doorgefietst.
Op de
laatste dinsdag van dit seizoen William Halewijn, de briljante portretschilder, op bezoek. Hij schilderde o.a. de koningin en de paus. Ik geef hem een rondleiding.
Hij vindt het Panorama bijzonder mooi. Zijn positieve oordeel is voor mij een bijzonder hoge onderscheiding. Ik voel me zeer vereerd!
Hij vertelt me dat ik recentelijk op de Indonesische TV ben geweest, hetgeen ik niet wist.
Een dame spreekt
mij aan. "In uw boek staat een rapport met de handtekening van juffrouw
Werkman". "Ja, dat klopt". "Ik ken juffrouw Werkman en ze komt binnenkort
hier op bezoek!" "Dat kan niet, die moet al lang overleden zijn!" "Nee
hoor ze leeft nog en is in de negentig". Ik ben stomverbaasd en verward
door die confrontatie met mijn jeugd. Ik kan het nog niet geloven en
ben benieuwd.
Juffrouw Werkman, mijn lerares van de M.U.L.O. wordt aangekondigd. Daar
is ze. Ik ben nerveus. Ze is niets veranderd, alleen vijftig jaar ouder.
We begroeten elkaar hartelijk en ik stel haar via de microfoon voor
aan het publiek. Een luid applaus volgt.
Wat leuk! Ik vraag haar begeleiders foto's van ons beiden vóór
het Panorama te maken en ze aan mij te zenden. Na enige tijd nemen we
afscheid. Ik vraag haar of ik haar een zoen mag geven. Ze stemt toe.
Twee beheerders van 't Huys Dever bekijken de pas geschilderde toren en merken op dat er een luik ontbreekt.
'Ik denk niet dat ik het vergeten heb, maar pak meteen de dia's er even bij!' zeg ik.
En inderdaad, ik ben fout, er zit een luik.
Met wasbenzine haal ik meteen de verf van het gedeelte van de toren waar het luik moet komen en beloof het er de volgende dag op te schilderen. Nuttig dat er bezoekers zijn!
In juli 2005 schreef Dr. Leo M. van den Berg mij over zijn werk en dat hij het Panorama daarbij kan gebruiken. In het citaat hiernaast leest u hoe.
Hoewel hier strikt genomen geen sprake is van inbreng van een bezoeker in het Panorama, wil ik dit citaat hier toch opnemen. In feite is er sprake van inbreng andersom: het Panorama is inbreng in het werk van een bezoeker.
[Dr. Leo M. van den Berg is een ervaren onderzoeker van verstedelijkingsprocessen en stad-land relaties en werkzaam bij de Universiteit van Wageningen.]