Actuele berichten (2006)

Vordering van het Panorama

Het schermvullende Panorama dat u tegenkwam op de pagina met het hoofdmenu bestrijkt het Panorama tot en met 2003.
Op deze pagina kunt u zien wat er in 2006 is bijgekomen.

In het seizoen 2006 geschilderd:

Beginnend rechts van het huis dat naast 't Huys Dever staat tot en met boerderij Schoonewegen.

Voorts de houtskooltekening gemaakt van het bijgebouwtje van boerderij Schoonewegen, de ruïne van Teylingen, de stenen bollenschuur en een gedeelte van boerderij Nieuw Alkemade. Vervolgens deze, met uitzondering van de boerderij Nieuw Alkemade, gepreciseerd in gebrande omber.

Anekdotes

• Schilder

Zit te schilderen met mijn arm leunend op de stok met linnen bal, die tegen het doek staat. Je kunt ermee nauwkeuriger schilderen en bovendien wordt je arm niet zo belast. Komen er twee dames achter mij staan, pratend over de stok. Eén opmerking vind ik wel grappig. Zegt de een tegen de ander: 'Die gebruiken schilders ook'. Merkwaardig, ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat ik ook een schilder was.

• Sterallures

Een opgewonden dame, wijzend op een huis in de Veenenburgerlaan, waar een vrouw uit een raam een laken uitklopt: 'U hebt mij geschilderd hè, met dat laken; dat ben ik'. Zonder mijn antwoord af te wachten, loopt ze naar haar man en zegt: 'Hij heeft mij geschilderd'.

• Nagetekend

Op kantoor is er een brief aangekomen van een bezoeker met de beste wensen en een tekening die hij van mij maakte terwijl ik bezig was het paard te schilderen. Heel leuk!

Bijzondere ontmoetingen

• Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Dhr. J. Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland zei vorig jaar dat hij aan het College van Gedeputeerde Staten wilde voorstellen een bezoek te brengen aan mijn Panorama. Dit naar aanleiding van het feit dat ik hem vertelde, dat nog niemand van het College mijn Panorama had bezocht.
Hij heeft woord gehouden.

• Australische TV

Seven Network (Operations) Limited, Pyrmont, NSW, Australia, TV maakt diverse opnamen, waarbij ik mijn positie op de grond moet verwisselen met een positie op mijn verhoogde stoel.

• Bastiaan Ragas

Bastiaan en Tooske Ragas en het Gemeentebestuur van Lisse uitgenodigd omdat Lisse op het Panorama compleet is en Bastiaan vroeger in Lisse heeft gewoond.
Ik geef Bastiaan een penseel met verf en doe hem voor hoe hij een draad tussen de paaltjes aan het paardenweitje moet schilderen. Hij doet het goed. Hij heeft talent.
Een leuk stel!

Inbreng bezoekers

• Haamzelen

Een bezoeker brengt mij haamzelen (draagbanden) met het verzoek ze op het Panorama te zetten.
Haamzelen worden om de nek gehangen en de touwen eraan gaan om de handvatten van de berrie (draagbaar) die gebruikt wordt om bijvoorbeeld riet te transporteren.

• Andere ramen

Een e-mail ontvangen dat het zijraam van boerderij Schoonewegen er anders uitzag dan ik op het Panorama in onderschildering heb staan. Op mijn vrije dag ga ik erheen en maak foto's want het blijkt dat de boerderij onder Monumentenzorg is gerestaureerd waarbij overal roederamen zijn geplaatst. Volgende ochtend besluit ik om deze ook op mijn Panorama te zetten omdat het er veel mooier uitziet.

• Draadjesman

Een 'draadjesman' op bezoek: 'Aan de vlieger zit geen touwtje'. Ik heb die opmerking al eerder gekregen en er niets aan gedaan omdat het touw naar verhouding te dik wordt. Ik ben echter bang dat ik dit nog vaker ga horen dus schilder ik onmiddellijk een touw erbij. Even later komt hij weer langs: 'Aan een van de hengels van die jongens die zitten te vissen, ontbreekt een snoer'. Ook daarin heeft hij gelijk en ook dit schilder ik er meteen bij. Ik wacht op het derde draadje, maar ik zie hem niet meer.

• Mekkie

Op verzoek van de zoon van een vrijwilligster, die bij ons werkt, het minigeitje Mekkie op het doek gezet voor de boerderij Schoonewegen. Het was een heel lief en intelligent geitje en overleden door heimwee toen ze op vakantie waren. Hij komt binnenlopen en ziet ineens zijn oogappeltje op het doek staan. Hij is in alle staten en loopt weg. Naderhand hoor ik dat hij op een afgelegen plekje even een traantje heeft moeten laten.

• Vlieger

Verzoeken om een vlieger in de lucht met een jongetje erbij en het stationnetje van Lisse op het Panorama te zetten gehonoreerd.

• Spijkers

Een medewerker van Panorama Tulipland vertelt mij dat ik twee spijkers ben vergeten in het bord van H. de Graaff & Zn. Hij heeft gelijk. Ik zet ze erop.